Neseklinikk.no

Nese og ansiktskirurgi og mer...                                                  - funksjon og estetikk -

Nesevingeoperasjon

= alaplastikk eller alarplasty (engl.). Ala er vinge på latinsk

Nesevinger kan være for smal eller klapper inn ved innpusting, det kalles for alainsuffisiens. Det kan være en grunn for nesetetthet

Det finnes veldig mange forskjellige metoder for å operere nesevinger. Vi behersker de aller fleste. Metoden må tilpasses nesevingene. Nesevingeoperasjoner er en spesialitet til neseklinikken. Dr. med. Siegfried Wenus har lengre enn de fleste i Norge vært opptatt av nesevingens funksjon og jobbet for å finne de beste metoder.

Her forklares de mest vanlige metoder som fungerer og har få komplikasjoner:


Nesevingesuturer

Her syr man nesevingene under huden til side eller oppover.

Jeg har utviklet en egen metode som tilater dette med bare en liten snitt på 3 mm som blir helt usynlig. 

Metoden har blitt presentert for den norske ØNH-foreningens høstmøte og på den site internasjonale kongressen for ansiktskirurger i 2013.

Her brukes det en permanent sytråd under huden i kinnene som holder nesevingene på plass. Utsiden av nesen forandres ikke.

Operasjonen tar ca. 40 minutter og utføres uten problemer i lokalbedøvelse. Dvs. man kjenner ingenting under operasjonen bortsett at man kjenner å få bedre luft. 


Mulige komplikasjoner

Det er mulig at sytråden har kontakt med huden ovenpå og det kan gi en fremmedlegemereaksjon på sytråden. Da må man evt. fjerne tråden igjen. Det skjer heldighvis sjelden. Nesen vil da være som før operasjonen.

Sopm ved alle operasjoner kan det oppstår infeksjoner eller nummenhet. Også det er sjelden, da sytråden behandles med antibiotika før bruk..

Bruskliste

= Battengraft (engelsk).

Det er en vel utprøvd metode som brukes i hele verden.

Først høstes noe brusk fra neseskilleveggen eller øret. Den klippes til lange smale lister og settes i nesevingen. Brusken hentes på en måte at det ikke synes.

Fordelen ar at nesevingene blir stivere. Ulempen er at brusklistene vil synes. Noen operatører hevder at de ikke synes, da er listene stortsett for liten at de har effekt.

Har man en smal nese med dype furer ovenfor nesevingene kan det være en kosmetisk fordel å sette listene i nesevingene.

Operasjonen utføres i lokalbedøvelse og man kjenner ingenting under inngrepet. Operasjonen varer mellom 30 minutter og en time.

Mulige komplikasjoner

Som ved alle andre operasjoner kan det oppstår en infeksjon etter operasjonen, men det er sjelden. Nesen kan være litt hoven i en uke og være lett øm.


Andre metoder

Spreader grafts

Bruskliser som skyfes under neseryggen eller man krøller brusken til de øvre nesevinger in mot midten. Metoden egner seg mest i kombinasjon med en rinoplastikk hvor man har åpnet nesen fra før. Effekten er bare moderat.

M-plastikk

Her løsner man noen hud i nesebor og syr den sammen på en måte at det blir mindre spenning i nesevingen. Effekt er moderat og egner seg mest ved tranghet i neseboret. Metoden er enkel og operasjonen tar ca. 30 minutter i lokalbedøvelse.

Butterfly graft og suturer

Man kan hente brusk fra neseskillevegen eller øret og sy den over neseryggen under huden på brusken til nesevingene. Spenning i brusken vil løfte nesevingene. Det samme kan man gjøre med bare sytråder som løfter opp nesevingene. Metoden egner seg mest i kombinasjon med en rinoplastikk hvor man har åpnet hele nesen fra før. Ulempen at et brusken vil synes utenfra og nesen vil virke mer klumpete. Effekten er i tilleg bare moderat.

Omplassering av brusken til nedre nesevinger

Metoden er utviklet av proffessor Gassner i Regensburg, Tyskland. Her løsner man hele brusken fra de nedre nesevinger og syr de lengre opp i nesen på plass. Det fører til mer stabiel nesevinger, men neseborene lødtes med opp. Metoden krever at man åpner hele nesen og er operasjonen er nokså omfattende.Valg av metode

Først må nesen undersøkes nøye så kan man finne metoder som vil gi mest effekt for din nesen. Deretter velger man metoden som gir minst ulemper for din nese.