Neseklinikk.no

Nese og ansiktskirurgi og mer...                                                  - funksjon og estetikk -

Bihuleoperasjon


En bihuleoperasjon kan hjelpe ved følgende problemer:

  • Bihulebetennelser varer lenge (over 3 uker) og ikke gr over ved bruk av saltvannsskyllinger
  • Bihulebetennleser som kommer hyppig - flere ganger i året
  • Trykk og press over bihulene ved høydeforandringer som ved flyturer, kjøreturer opp og ned fjellet.


Grunnen til problemen er oftest for små åpninger til bihulene som lett går tett ved forkjølelse, allergi eller annen irritasjon i nesen. men det kan også væe polypper i nesen. 

Polypper

Hos voksne snakker vi om helt andre polypper enn hos barn. Barn har nesten aldri ordentlige polypper men falske mandler som tetner til langt bak i nesen. Polypper hos voksne er en overirritert slimhinne som vokser ut. Den gjør nesen tett, slik at pustingen blir mer vanskelig, nesen renner stadig vekk og kan av og til føre til press ove bihulene. Polyppene kan også fjernes med en bihuleoperasjone og utføres som en FESS - se nedenfor.


Andre bihulesykdommer

Men også andre grunn som nedsatt immunforsvar eller spesielle bakterier eller sopp kan forårsake problemer med bihulene. Tumore utenom polypper er svært sjelden i bihulene, men må utelukkes. 


Før en operasjon:

  • Før en operasjon burde man ha prøvd en kortison nesespray (Nasonex, Avamys, Flutide nasal eller Rhinocort) over minst 6 uker, helst i 3 måneder uten god nok effekt før man tenker på bihulekirurgi. Nesesprayen kan du få en resept fra fastlegen din eller etter en konsultasjon hos oss.
  • Man trenger også en CT (Computertomografi) av bihulene. Er den tatt tidligere så ta bildene med (du får dem der bilden har blitt tatt på en CD - bare ring ditt, så får du de tilsendt). Hvis du ikke har tatt CT-bilder tidligere, så kan du få det bestillt hos fastlegen eller ved en konsultasjon hos oss.
  • Før en operasjon tar vi alltid en undersøkelse med endoskop, en gjennomgang av CT-bilder og en nøye gjennomgang av dine plager for å vurdere om du vil ha effekt av en operasjon.


Vi tilbyr to forskjellige operasjonsmetoder, Ballongdilatasjon og FESS.


Ballongdilatasjon

eller ballongplastikk. 

Vi tilbyr - som den første private klinikken i Norge - åpning av bihulene dine med ballongdilatasjon. Metoden er den mest skånsomme mot neseslimhinnen og er minimal invasiv. I lokalbedøvelse settes en ballong med en tynn sonde i åpningen til dine bihuler og blåses opp. Åpningen vil da bli større og bihulen vil beluftes bedre. Dr. med Siegfried Wenus var den første som gjennomførte ballongplastikk i Norge og forsker på metoden.

Desverre er utstyret til ballongdilatasjonen kostbart å kan bare brukes en gang. Derfor er behandlingen dyrere enn FESS.

Etter operasjonen:

Maksimal 3 dager sykemelding, ofte kan man gå på jobb dagen etter behandlingen.

Man må skylle bihulene sine med saltvann etter operasjonen i 2 uker.

 

FESS

= Funksjonell endoskopisk sinus surgery som står for skånsom bihulekirurgi med endoskop (som ved kikkhulskirurgi). Med skånsom mener man at det lages så lite som mulig skade i slimhinnen for å opprettholde funksjonen av slimhinnen best mulig.

Med en tynn optikk går man gjennom nesens åpningog finner inngangen til bihulene og utvider disse med små tænger.

Nøye anatomisk kunnskap og lang trening er nødvendig for å kunne utføre inngrepet sikker og skånsom med gode resultater.

Etter operasjonen:

Av ot til trenger man en liten tampong i nesen til dagen etter. Ofte går det helt uten.

Man må skylle bihulene sine med saltvann etter operasjonen i 3 uker.

Sykemelding etter behov mellom 3 og 7 dager.

Hva er best?

Hvilken av de to metoder som har bedre effekt er ikke avklart ennå. Balongdilatasjon er en ny metode, mens FESS har vært lenge i bruk.

Ballongdilatasjon er veldig trygg og har ingen alvorlige bivirkninger. Men det kan hende at man evt. ikke klarer å åpne en bihule hvis anatomien ikke tilater det. Ved FESS kan man i prinsipp skade øyet eller hjernen, da begge deler ligger rett ved bihulene. Imidlertid skjer alvorlige skader ekstrem sjelden i erfarene hender.

Blødninger kan forekomme etter begge metoder, men er tilvanlig begrenset og ikke farlige, men mer sjelden med ballongdilatasjon.

ER du usikker hva du ønsker, diskutere vi det sammen og hjelper deg til metoden som passer best for deg.


 Timebestilling

 Priser